Vanaf 1 januari 2026 is de 1:1 ketelvervanging niet meer vanzelfsprekend.

Woningen maar ook bedrijfspanden moeten vanaf dan minimaal met een hybride warmtepomp uitgerust zijn. Dit alles staat in een brief die Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de verplichting: 

– Bij woningen waar het praktisch niet kan zoals monumenten en gestapelde bouw

– Wanneer de terugverdientijd langer is dan 7 jaar

– Op plekken waar een woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten.

Het advies van een installateur is hierbij belangrijk.  Schrijft de minister: deze kan bepalen of een woning of bedrijfspand tot een uitzondering behoort. Een uitzondering kan al zijn dat een buitendeel niet binnen de geluidsnorm valt, bij een appartement of rijtjeswoning bijvoorbeeld. Het niet kunnen plaatsen van een buitendeel binnen de geluidsnorm, bijvoorbeeld bij een appartement of een rijtjeswoning, kan al een uitzondering zijn. En met een duur systeem kan de terugverdientijd al in het geding komen.

Lees hier de Kamerbrief van minister De Jonge, plus de onderliggende rapporten.

Er mogen nog wel cv-ketels geplaatst worden: een hybride installatie bevat namelijk ook een cv-ketel. Bent u toe aan een nieuwe cv-ketel dan kunt u er al voor kiezen om alvast voor te bereidingen te treffen voor een hybride systeem. 

Voor meer informatie over een hybridesysteem, een ketelwisseling of warmtepomp kunt u mailen naar info@vanmelistechniek.nl

Bron; installatie.nl