Nieuwtjes en informatie

Wetswijziging cv-ketels 2026

Wetswijziging cv-ketels 2026

Wist je dat vanaf 2026 de nieuwe wetswijziging doorgevoerd wordt omtrent de cv ketels?

Deze zullen vanaf dan alleen nog maar door een duurder, duurzaam alternatief vervangen mogen worden. Is je cv-ketel al bijna 15 jaar of ouder dan wordt het tijd om na te denken over vervangen. De gemiddelde levensduur van een cv ketel is 15 jaar.

Is je cv-ketel 15 jaar of ouder?

Als je cv ketel ouder dan 15 jaar is, kun je flink op je gasverbruik besparen door hem te vervangen. De nieuwere cv-ketels zijn beduidend energiezuiniger dan de oudere. Bij vervanging verlaag je in de meeste gevallen je stookkosten én je CO2-uitstoot.

Uiteraard zijn wij er ook voor de duurzame oplossingen, zoals een (hybride) warmtepomp of een airco. Dit is echter niet in alle woningen mogelijk.

Meer informatie over de wetswijziging vindt je op de website van rijksoverheid.

Wilt u meer weten over verduurzaming of het vervangen van uw cv ketel dan kunt u contact op nemen via info@vanmelistechniek.nl.

Vanaf 2026 over op hybride of een warmtepomp

Vanaf 1 januari 2026 is de 1:1 ketelvervanging niet meer vanzelfsprekend.

Woningen maar ook bedrijfspanden moeten vanaf dan minimaal met een hybride warmtepomp uitgerust zijn. Dit alles staat in een brief die Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de verplichting: 

– Bij woningen waar het praktisch niet kan zoals monumenten en gestapelde bouw

– Wanneer de terugverdientijd langer is dan 7 jaar

– Op plekken waar een woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten.

Het advies van een installateur is hierbij belangrijk.  Schrijft de minister: deze kan bepalen of een woning of bedrijfspand tot een uitzondering behoort. Een uitzondering kan al zijn dat een buitendeel niet binnen de geluidsnorm valt, bij een appartement of rijtjeswoning bijvoorbeeld. Het niet kunnen plaatsen van een buitendeel binnen de geluidsnorm, bijvoorbeeld bij een appartement of een rijtjeswoning, kan al een uitzondering zijn. En met een duur systeem kan de terugverdientijd al in het geding komen.

Lees hier de Kamerbrief van minister De Jonge, plus de onderliggende rapporten.

Er mogen nog wel cv-ketels geplaatst worden: een hybride installatie bevat namelijk ook een cv-ketel. Bent u toe aan een nieuwe cv-ketel dan kunt u er al voor kiezen om alvast voor te bereidingen te treffen voor een hybride systeem. 

Voor meer informatie over een hybridesysteem, een ketelwisseling of warmtepomp kunt u mailen naar info@vanmelistechniek.nl

Bron; installatie.nl

Fijne kerstdagen & een warm 2023

Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een warm 2023!

Vanaf 23 december t/m 2 januari zijn wij gesloten, daarna staan wij weer voor u klaar.

Een nieuwe badkamer. Verduurzamen door een warmtepomp installatie of airco te plaatsen. Een nieuwe radiator of comfortabele vloerverwarming. Ook in 2023 bespreken we graag alle mogelijkheden en zullen we deze met veel vakmanschap realiseren.

Team van Melis installatie Techniek