Gasketelwet 2022

Vanaf 1 januari 2023

 

Sinds 1 oktober 2020 is de Gasketelwet van kracht. Dit betekent dat onze cv- installateurs (monteurs) aan wettelijke eisen moet voldoen om werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen te mogen uitvoeren. Deze werkzaamheden omvatten het installeren, repareren, onderhouden én in bedrijf stellen van CV-ketels, gashaarden en geisers.

Er geldt een overgangstermijn van anderhalf jaar. Vanaf heden (oktober 2021) werkt onze onderhoudsmonteur volgens de nieuwe wetgeving. Hiervoor heeft hij een CO- certificaat gehaald. Zonder dit certificaat ben je in overtreding en kun je een boete krijgen (indien je niet aan de gestelde eisen voldoet). Dit geldt ook voor consumenten, die een niet gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Een monteur moet vakbekwaam zijn. Dat wil zeggen dat hij kennis van zaken heeft over de oorzaken van koolmonoxide-ongevallen en hij moet rookgasmetingen kunnen doen en deze beoordelen.

Voor veel ketels geldt nu dat de luchttoevoer aangepast moet worden indien deze van PVC is.

Om meer bekendheid te geven aan de gevaren van koolmonoxide en de verplichting zoals die vanaf 1 januari 2023 geldt komt er nog een publiekscampagne. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de website van Rijksoverheid.

Op de website van de GGD vind je meer informatie over koolmonoxide en gezondheid.